maanantai 6. elokuuta 2012

Ajatuksia

Pakko oli kaiken kiireen keskellä tulla näpyttelemään pientä postausta. Tulin juuri Immun kanssa lenkiltä. Kohtasimme lenkillä koiran (uros), joka aloitti rähinän. Isäntä kuitenkin otti koiran hyvissä ajoin jo sivuun ja vaikka rähinä oli melkoinen, piti hän koiransa kuitenkin hallinnassa. Immukin lähti yhden ärähdyksen verran tähän touhuun mukaan. Sain kuitenkin sen jälkeen Immun ohjauttua tilanteesta pois. Kohtasimme erittäin kapealla polulla, eikä väistämismahdollisuudet olleet kovin hääppöset. Tämä tilanne kuitenkin meni melkoisen hyvin. Minua kuitenkin rupesi mietityttämään muutama asia. ENsinnäkin, springerien luonteen kuvauksessa sanotaan, että agressiivisia piirteitä ei saa esiintyä. Mikä on agressiivinen piirre ja missä sen raja menee? Haluaisin tietää, mistä tämä, kuitenkin yllättäen alkanut ärinä johtuu..Ja onko se rodun ominaisuuksien vastaista?

Onko muilla kokemuksia siitä, että koira on alkanut yhtäkkiä äristä muille koirille? En tunnu oikein löytävän muuta yhdistävää tekijää näihin tilanteisiin, kuin uroskoirat. Ja mikä tosiaan tulkitaan agressiiviseksi käytökseksi? 

Vastaantulleen koiran omistaja selvästi tiesi, miten hänen koiransa reagoi toisiin koiriin, oli hän sen verran valppaana. Olen kuitenkin viime päivinä taas törmännyt muutamaan tapaukseen, joita en vain ymmärrä. Jos selvästi vetäydyn tieltä sivuun koirani kanssa ja käskytän sitä, miksi on niin vaikeaa löytää ripeä askel ja kävellä ohi? Pysähtymättä ja hidastelematta. Ei sitä nyt juoksuun tarvi lähteä, mutta itse ainakin jos näen toisen käyttäytyvän samalla tavalla kuin itse, otan kontaktin koiraani ja hyvistä hajuista huolimatta kuljetan koirani ripeästi toisesta ohi. Kun on tosiaan näitä, jotka etenevät erittäin hitaasti ja niitä, jotka päästävät koiransa koirani luokse, kysymättä lupaa. Itse ainakin tiedän, että koirakin voi olla arvaamaton, eikä minulle tulisi mieleenikään päästä omaa koiraani lähestymään toista ilman lupaa.

Huomenna menemme toista kertaa arkitottiksen jatkokurssille, nyt taidamme päästä oikein toimiin, ensimmäinen kerta kun oli taas tutustumispohjainen. Ryhmässämme on 4 vanhaa ja 2 uutta jäsentä (vanhat siis starttikurssilta). Uusista toinen on pentukurssilta siirtynyt ja toinen on toiselta Startilta. Olen valitettavan vähän treenaillut Immun kanssa mitään sovittuja asioita. Osa syy tähän on se, että Immu osaa monet asiat jo ja on osannut jo pitkään, joten en ole nähnyt tarpeelliseksi kuin muistutaa näistä asioista aina välillä. Osa syy taas on ihan täyttä saamattomuuttani. Kursilla on ollut todella mukavaa käydä ja suuri syy siihen, miksi halusin mukaan jatkoryhmään, oli se, että siitä on tullut minulle eräänlainen henkireikä. Siellä on samanluonteisia ihmisiä, jotka painivat samanlaisten ongelmien kanssa ja jotka haluavat puhua ja kuulla puhuttavan koirista:) Se on virkistävää:) Koiraa ei saa inhimillistää vaan aina pitää muistaa, että se on eläin, mutta koira on kuitenkin myös perheenjäsen ja siitä monesti tulee puhuttua keskustelujen lomassa:)

Immu on oppinut opetettuja käskyjä todella hyvin ja se on oppinut kuuntelemaan niitä hyvin jo erilaisissa ympäristöissä, häiriöillä tai ilman. Vieraiden luonakin hän rauhoittuu entistä nopeampaa. En tiedä mietä mieltä te olette, mutta pitkän tahimisen jälkeen, olemme ottaneet sellaisen linjan, että kun meillä käy vieraita, he saavat itse komentaa koiraa (tietysti puutumme jos hän tekee jotain mitä ei saa tehdä tai jos hän käy liian villiksi). Tähän olemme päätyneet ihan vain siksi, että monet vieraat (aikuiset siis) eivät tunnu ymmärtävän pyyntöjämme sen suhteen, miten koiran saa rauhalliseksi. Olemme yrittäneet sanoa/antaa vinkkejä siitä, miten komentaa koira alas tai miten se ei hypi. Tästä huolimatta sanat tuntuvat menevän tyhjille korville. Monesti aikuiset jopa ensin villitsevät (jopa tietoisesti) koiraa, ja sitten ihmettelevät kun koira pyörii ympärillä. Välillä tuntuu, että meillä vierailevat lapsukaiset osaavat komentaa koiraa paremmin kuin monet aikuiset:)


Immu ja viime kauden metsästyskaveri Siru

Viime kauden saalistaKohta alkaa metsästyskausi ja Immu pääsee loistamaan. Jäämme siis odottelemaan isännän päivityksiä metsästyskauden varrelta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti