keskiviikko 15. elokuuta 2012

Spanielimetsästystä - näin pääsimme alkuun


Immu saapui meille, kuten aiemmin on kuvattu. Ei se aluksi ollut erityisen kiinnostunut linnuista. Tai oikeammin sanottuna se oli tasaisen kiinnostunut kaikesta mikä liikkui. Aloin kuitenkin usuttamaan pentua lintujen perään lenkeillä (kuin suoraan koiran käytösoppaasta, eikö?!?). Koulutuksen etenemisestä menee suuri kiitos Saarijärven puluille ja naakoille, aivan varmasti muutama niistä kärsii sydänvaivoista loppu ikänsä. Oppivaisia lintuja muuten, parin viikon jälkeen ne vaihtoivat pysyvästi maisemaa. Tai kupsahtivat pumppuvaivoihin, en tiedä. Yhtä kaikki, Immu oppi, että lintujen hätistäminen on hänen työtään.

Immu on aina ollut kiitollinen koulutettava, se oppii asiat nopeasti ja muistaa oppimansa. Syksyn tullen tein useita etsimis- ja noutamisharjoituksia saalislinnuilla. Immu oppi nopeasti jutun juonen, samaa lintua se ei montaa kertaa jaksanut etsiä, vaan homma meni leikiksi. Heitetyn linnun haku oli heti alusta asti helppo juttu. Olihan heitetyn esineen noutamista harjoiteltu jo muutenkin.

Ehkä suurin virhe, mitä Immun kanssa tuli tehtyä oli hakukuvion opettaminen. En ole varsinaisesti opettanut koiralle lainkaan hakukuviota. Se on oppinut sen itsestään, pyrin vain ohjaamaan koiraa omalla liikkeelläni sekä tarvittaessa viheltämällä. Olin alussa liian lepsu koiran haku-alueen kanssa. Olin niin huolissani koiran innostuksesta, että olin aina vain tyytyväinen jos koira haki. Jälkeenpäin ajatellen, olisi pitänyt koira ottaa aina pois hausta, kun alue kävi liian suureksi. Koska spanieli ei seiso lintuja, on sen AINA toimittava haulikkohollin päässä metsästäjästä. Tämä ei nyt aina mene piirustusten mukaan. Usein joudun muuttamaan kulkuani koiran mukaan, toisaalta olen tyytyväinen siitä, että Immun haussa on jouston varaa ja koiralla on mahdollisuus käyttää myös omaa päätään. Mikäli koiralla on hajua ja tieto linnuista, se voi jatkaa omaan suuntaansa, sen sijaan että jatkaisi orjallisesti kuviota. Tämä on jo nyt pelastanut muutaman linnun reppuun.

Yksi koiran kannalta elintärkeä ”temppu” on paikallaan pysyminen käskystä. Noston jälkeen koiran on syytä pysähtyä käskystä. Linnun perään ei saa ryntäillä. Tässä meillä vielä on hiukan opettelemista. Tätä yritin etukäteen harjoitella koiran kanssa mitä monipuolisimmalla arsenaalilla. Mihin kuului mm. onki, siima ja kuollut lintu. Kuollut lintu ja pienoiskivääri ym. Tulokset jäivät melko laihoiksi. 

Metsästystilannetta on lähes mahdoton replikoida oikein. Tuloksena oli poikkeuksetta melkoinen määrä lentäviä höyheniä ja erittäin hämmästynyt spanieli. Perustottelevaisuus on minun mielestäni ainoa keino varmistua, että koira varmasti pysyy paikallaan. Kun koira tottelee käskyjä hyvin, pysyy se liikkumatta myös linnun perässä.

Immu on muutaman kerran lähtenyt ryntäämään pakenevan linnun perään, mutta joka kerta totellut huudettua pysähtymiskäskyä. Täyttä varmuutta en uskalla antaa, joten varoitan aina uusia metsästyskavereita tästä. Tämä muuten on tapa mikä voi pilata koko metsästyksen, mikäli koira ei ymmärrä jäädä aloilleen vaan ryntäilee. Se pilaa useasti ampumapaikan ja pahimmillaan saattaa koiran itsensä vaaraan.

Tähänastiset kokemukseni metsästyksestä englanninspringerspanielilla ovat pelkästään positiivisia. Koira (ainakin Immu) on ollut helppo koulutettava ja mukava kotikoira. Se on äärimmäisen innokas ja tarmokas, se jaksaa tehdä ”työtään” päivästä toiseen. Spanielin kanssa metsästäminen on aivan kuin koira itse, vauhdikasta, tilannerikasta ja mielenkiintoista. Linnut löytyvät varmasti ja ne lähtevät liikkeelle kuin tykin suusta (pakko kai niiden on! kirj. huom). Spanieli on hyvä vaihto-ehto metsästäjälle, jolla ei ole mahdollisuutta pitää ja kouluttaa pystykorvaa tai seisojaa. Spanieli on metsästyskaverina monipuolinen ja tehokas.

Nykyisellä tiedolla en edes harkitsisi seisojan ottamista. Spanieli on minun tarpeisiini juuri sopiva koira. Seisojan kanssa kulkeminen ei oikein sovellu minulle. Pidän intensiivisemmästä metsästyksestä, siitä että myös mies saa olla kokoajan varpaillaan.

-Kimmo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti