maanantai 17. joulukuuta 2012

Jos harkitset englanninspringerin ostamista

Lueskelin eräänä päivänä netistä löytyviä keskuteluita siitä, millaiseen perheeseen sprinkkusopii. Monet ovat rodusta kiinnostuneita, mutta miettivät, sopiiko oma elämäntilanne sprinkun ottamiseen. Eräässä esimerkissä potentiaalinen omistaja x asuu yksin yksiössä, tekee 8h työpäiviä ja harrastaa normaalisti melko vähän liikuntaa. Lueskelin, mitä muut suosittelivat tähän tilanteeseen. Olin enemmistön kanssa samaa mieltä. Ei kannata sprinkkua ostaa, ainakaan vielä.

Monessa paikassa lukee, että sprinkku on myös tyytyväinen kotikoira. Tämä pitää täysin paikkaansa, mutta edellyttää sitä, että koira saa paljon liikuntaa. Sprinkun kokoista koiraa en muutenkaan sijoittaisi yksiöön, tarvitseehan koirakin kuitenkin tilaa ja meillä ainakin Immu usein hakeutuu toisen huoneen rauhaan mikäli äänet tms. häiritsevät sitä.

Mietinkin tässä, millaiseen talouteen sprinkku sopisi omien kokemusteni ja lukemieni artikkelien ym. perusteella. Ja olimmeko me oikeanlainen pariskunta ottamaan sprinkun kotiimme.

Sprinkku on erittäin vilkas ja aktiivinen koira, joka tarvitsee paljon aktiviteettia niin liikunnallisesti, kuin myös aivojen aktivointia. Yleensä tuo mielenaktivointi väsyttää koiran nopampaa kuin liikunta. Vaikka koiran kanssa lenkkeilisi paljonkin, onkin se aina valmis jatkaamaan touhuamista. Siksi omistavan talouden tulisikin olla erittäin aktiivinen ja liikunnallinen. Itse olen sitä mieltä, että jos taloudessa metsästetään, on se suuri plussa, sillä sprinkun riistavietti on hyvin suuri. Välttämättömyyshän tämä ei ole, mutta ei siitä ole myöskään haittaa. Samalla saa koulutettua ja aktivoitua koiraa. Taloudessa olisi hyvä olla useampi omistaja, sillä koiran lenkittäminen yksin saattaa olla erittäin uuvuttavaa ja on ainakin todella aikaa vievää.


Kuva Googlesta

Näin jälkikäteen (valitettavasti) olen törmännyt siihen, että sprinkut eivät sopeudu hyvin yksin eläjiksi, tämän tiedon ja oman kokemukseni pohjalta kerronkin, että en missään nimessä suosittele sprinkkua kotiin, jossa ollaan pois kotoa 8h tai yli. Mitä vähemmän koira joutuu yksin olemaan, sen parempi. Toki koira kuin koira tottuu yksin oloon, niin myös meidän Immu. Kuitenkin koiran totuttaminen yksin oloon vaatii paljon aikaa ja vaivaa. Meillä ainakin alku oli melko kivikkoinen ja nyt kun Immu on yksin oloon tottunut, on sitä ylläpidettävä myös loma aikaan. Ei kestä kauaan kun se taas tottuu siihen, että joku on kokoajan kotona ja sitten yksinjääminen on taas haastavaa.

Olen sitä mieltä, että noin aktiivisen koiran tulisi päästä perheeseen, jossa sille tarjotaan paljon erilaisia virikkeitä ja sen kanssa harrastetaan. Sprinkku on nopea oppimaan ja siksi sen kanssa voi harrastaa lähes mitä tahansa.

Koska Sprinkku on nopea oppimaan, on se helppo saada myös oppimaan vääränlaisia asioita ja tapoja. Siksi sprinkun omistajan tulisikin alusta asti ottaa selvä ja tiukka linja kasvatuksessa.

Sprinkku on aivan ihana rotu ja suosittelenkin sitä perheeseen, jossa on aikaa harrastaa ja viettää aikaa tämän erittäin ihmisrakkaan koiran kanssa ja jossa sen ei tarvitse olla liikaa yksin. Aina toki kannattaa myös perehtyä hyvin koiran taustoihin sekä kasvattajaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti