tiistai 31. heinäkuuta 2012

Starttikurssi

Varautukaa pitkään tekstiin:) Ajattelin tulla nyt avaamaan hieman sitä, kuinka ajauduimme Starttikurssille, sillä tulen todennäköisesti jatkossakin mainitsemaan siitä. Aloitimme 4.6 Kontaktikoirien järjestämällä Starttikurssilla. (http://www.kontaktikoirat.com/) "Startti- kurssi on sekoitus arkielämän tottelevaisuutta, aktivointia ja koiran kouluttamisen opettelua. Kurssi on tarkoitettu  aloitteleville koirille ja ohjaajille. " Näin kirjoitetaan starttikurssista Kontaktikoirien sivuilla (http://www.kontaktikoirat.com/kurssit/startti.htm). Se pitää sisällään 7 tuntia opetusta.

Etsiskelin Poriin muuton jälkeen minulle ja Immulle sopivaa yhteistä harrastusta. Kurssin valinta oli kuitenkin hankalaa, sillä en meinannut löytää mitään, mikä olisi suunnattu aloittelevalle ohjaajalle ja aloittelevalle vanhemmalle koiralle. Pentukursseja löytyi kyllä rajaton määrä. Löysin Kontaktikoirat netin välityksellä ja sain muutamalta tutulta hyvää palautetta heidän ryhmistään. Tiedustelin kursseista ensin etukäteen sähköpostilla. Olisin ollut kiinnostunut esimerkiksi agilitystä, mutta koska Immun kanssa ei ole aiemmin käyty kursseilla, en voinut aloittaa suoraan siitä, koska kyseessä ei ole enää pentukoira.

Immun kanssa alkoi ilmetä melkein vuosi sitten isottelun merkkejä. Lenkeillä ei päästy uroskoirista ohi ilman murinaa. Tähän ongelmaan tietenkin tartuttiin heti, ja kekseimme keinoja, joilla lenkkeily on ruvennut taas sujumaan paremmin. Jokaiseen koiraan toimii omanlaisensa konstit ja meillä, ainakin useimmiten, toimi "istu"-käsky. Jo hyvissä ajoin, kuin näimme lenkillä vastaantulevan koiran, menimme mahdollisimman sivuun ja laitoimme koiran käskyn avulla istumaan. Tässä sitten pysyttiin niin kauan, että ohittava koira oli tarpeeksi kaukana. Tämä toimi useimmiten, sillä "istu"-käsky on Immun vahvin käsky. Ongelmia saattoi tulla, mikäli hänet vapautti käskystä liian aikaisin ja hän pääsi kiertämään omistajan takakautta ohittaneen koiran hajujen perään.

Siksi puhu isottelusta, sillä Immu ei koskaa ole yrittänyt käydä toisen koiran päälle. Häntä heiluu, mutta murista täytyy. Nyt ei ole aikoihin ainakaan omalle kohdalleni osunut lenkkiä, jossa toisten koirien kohtaamisesta olisi koitunut ongelmia. Immu pääsee aika ajoin leikkimään toisten koirien kanssa. Tällöinkin leikki yleensä alkaa murisemisella, mutta kun sen keskeyttää heti alkuunsa, jatkuu leikki kiltisti ja vauhdikkaasta.

Lenkkitilanteissa, kun koiraa on yritetty kouluttaa esim. tästä murisemisesta pois, on ongelmia tuottanut enemmänkin vastaantulijat koirineen. Vaikka hyvissä ajoin menemme sivuun, otamme koiran sivulle istumaan ja pidämme kontaktin vahvasti omassa koirassa, ei viestimme vastaantulijalle ole selvästi tarpeeksi vahva "voisitteko ystävällisesti  jatkaa matkaa ripeästi". Useasti toimistamme huolimatta vastaantulevat pitävät koiransa erittäin löysässä hihnassa ja päästävät koiransa haistelemaan Immua, tai vielä pahempaa, päästävät rähisevän koiran haistelemaan. Yritä siinä nyt sitten pitää oma koirasi istumassa nätisti. Välillä en ymmärrä, mihin on kadonnut käytäntö, johon muistan aikoinani törmänneeni, jossa kysytään saako koiran antaa kohdata toisen koiran?

Tämä alkanut ärinä oli yksi syy siihen, miksi en meinannut uskaltautua mihinkään kurssille ja toisaalta myös syy, miksi halusin päästä johonkin kurssille. Kyselin kurssin järjestäjältä, koituisiko tämä ongelmaksi ja hän ystävällisesti vakuutti, että tuskin koituisi ja että ainakin kokeilemaan voi tulla. Hän kuitenkin suositteli meille Starttikurssia. Kurssi ei ole tarkoitettu ongelmakoirille, mutta kuitenkin aloitteleville koirille ja ohjaajille, joten virheisiin ja oikaisuihin on varaa.

4.6 menin ensimmäiselle tunnille erittäin jännittyneenä ja hermostuneena, ihan turhaan! Olin erittäin positiivisesti yllättynyt siitä, kuin Immu kurssilla käyttäytyi, vaikka melko pieneen tilaan on otettu meidän lisäksi kuusi muuta koiraa. Muutamat ensimmäiset tunnit menivät Immun osalta melko hermostuneissa merkeissä. Hän liikkui levottomasti ja inisi, kun ei päässyt tervehtimään muita koiria (kurssin sääntö- ei tervehtimästä ennen tunnin aloitusta. Hyvä sääntö kun kaikki pitävät siitä kiinni). Isteltäni meni ensimmäisten tuntien aikana paljon ohi, sillä keskityin erittäin tarkasti koirani tekemisiin.  Nykyään Immu jaksaa tutkiskella ehkä noin 5minuuttia ja sitten hän jo lysähtää makailemaan lattialle. Paikka ja koirat ovat tulleet tutuiksi. Kertaakaa Immu ei ole reagoinut negatiivisella tavalla toisin koiriin kurssin aikana. Onneksi:)!

Kurssin kokoonpano vaihteli ja lopuksi viimeisimmillä tunneilla meitä oli paikalla neljän koirain tiivis ryhmä. Olemme toki pyrkineet opettamaan Immulle muutamia peruskäskyjä, kuten "istu" ja "maahan". Seuraamista, paikallaan istumista ja hyppyjä (autoon tms.) olemme myös harjoitelleet. Aluksi tuntui siltä, että kurssi ei tarjoa meille mitään uutta. Kaikki opeteltavat asiat osaamme jo. Vaikka tämä pitkälti pitikin paikkaansa tajusin vasta kurssin aikana, että kyse ei olekkaanpelkästään  uusien asioiden oppimisesta, vaan ohjaamaan oppimisesta ja koiran aktivoinnista. Opetetaan koira kiinnostuman omistajasta ja yhteisestä tekemisestä. Ja olihan se kieltämättä kiva saada positiivista palautetta ohjaajalta, kun muutamat temput sujuivat meiltä jo eirttäin mallikkaasti:) Eli ei siitä haittaakaan ollut, että osasimme jo muutamia asioita etukäteen. Ja jo tuttujakin liikkeitä pystyy koko ajan muuttamaan haastavimmiksi.

Olemme kurssilla opetelleet mm. seuraavia asioita:

Istu-käsky
Paikallaan istuminen
Maahan-käsky
Paikallaan makuu
Hyppy-käsky
Seuraamista sivulla
Seuraamista katsekontaktilla (ihminen pakittaa)
Sivulle- käsky
Katsekontaktia
Seisomista

Kaikkia näitä on opeteltu yksilöllisesti ja olemme saaneet paljon vinkejä siihen, miten juuri oman koiran kanssa kannattaa edetä. Jokaista käskyä on koko ajan vaikeutettu, jokainen omassa tahdissaan. Palkkauksena on käytetty niin namipalkkaa kuin lelupalkkausta.Olen ollut erittäin tyytyväinen siihen, että kurssilla on otettu jokainen koira huomioon omana itsenään ja jokaisen kohdalla katsotaan opittavat asiat erikseen.

Tässä kurssista näin alkuun. Kirjoittelen pian lisää siitä, miten mikäkin käsky meillä on sujunut, miten koen minun ja Immun välisen suhteen syventyneen ja miten treenit tällä hetkellä jatkokurssilla ovat alkaneet. Lisää tulossa tuota pikaa:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti